Als jonge knul heb ik altijd interesse gehad in de weelderige groei van tropische planten. Dus toen ik op de tuinbouwschool een stageplek mocht zoeken was de keus al snel gevallen op de tropische kas van de Hortus in Haren. Dit was voor mij echt een bevestiging maar tevens de bewustwording dat iets dergelijks zonder kas niet mogelijk was. Maar zoals een puber betaamd, rekt deze de grenzen van het onmogelijk op. Hier was de kiem dus gelegd van waar ik heden ten dage mee bezig ben in onze eigen tuin.
Wat mij betreft heb ik een aantal ideologische pijlers waar het ontwerp van de tuin op rust. Het moet opgaan in het landschap en ecologisch van toegevoegde waarde zijn. De functionaliteit en de zichtlijnen hierbij zijn essentieel.
De hagen in onze tuin zijn niet om de erfgrens aan te geven maar om te zorgen voor structuur, overgangen en achtergrond voor de beplanting. In de kleine voortuin en de smalle zij-tuin zijn de strak geschoren Taxushagen zodanig aangeplant dat de overige beplanting hier een los karakter aan kan geven.
In de grote achtertuin zijn de strak geschoren Esdoornhagen in een losse vorm aangeplant. Hierdoor wordt de verbinding gemaakt tussen het gras, omzoomd door vaste planten, de grote vaste plantenborder en de nutstuin met zijn verschillende vruchten en groenten.
De borders aan de boslaanzijde zijn aangeplant met heesters gemengd met vaste planten.
Het middengedeelte van de tuin, tussen het atelier en de kas, is het begin van mijn “tropische” gedeelte. Achter de kas aan het begin van het terras staan de grote bananenplanten, oliefantsoren en de gembers. Dit gedeelte loopt door in de eerste border achter het terras.
De meest recente foto's van de tuin worden geplaatst op mijn facebookpagina.
Erik